DJI Mavic Pro ревю

Mavic Pro е най-новият високо технологичен дрон на DJI, който беше представен преди броени дни в Ню Йорк. Той е малък, сгъваем и е събрал в себе си най-новите технологии от света на дроните.

В статията ще обобщя новите му характеристики, както и ще споделя опита си с пилотирането на Mavic Pro. Също така ще направя кратко сравнение и с Phantom 4.

Ключови характеристики:

 • Размери: 83 x 83 x 198mm (335mm тип квадрокоптер)
 • Тегло: 734g без протектора на камерата
 • Максимална скорост: 65km/h
 • Максимално полетно време: 27 минути
 • Дуална навигационна система: GPS и GLONASS
 • 12 мегапиксела камера
 • 3-осева стабилизация
 • Максимален обхват на контрол: 7km
 • Управление на дрона само със смартфон
 • Сензори за препятствия отпред
 • 3S LiPo интелигентна батерия

Дизайн и качество на изработка

Mavic Pro има напълно различен дизайн сравнено с Phantom серията квадрокоптери на DJI. Той е много по-малък, сгъваем и камерата се намира в предната част на дрона. Mavic Pro няма гланцирания вид на Phantom 4, а изглежда много по солидно изработен.

iPhone 6s

Сгъването и разгъването на рамената е лесно и може да бъде извършено за по-малко от 10 секунди. Също както и индустриалния M600 хексакоптер, новия дрон на DJI има сгъваеми витла, за да не ви се налага да ги монтирате и демонтирате след всеки полет. Ако по някаква причина счупите витло, смяната е като детска игра. Mavic Pro има същата лесна система за смяна на витлата като Phantom 4.

DJI Mavic Pro

Долната част на новия квадрокоптер изглежда и върши работа като система за охлаждане. В предната част зад камерата както и отзад на квадрокоптера има малки дупки, които трябва да помагат за доброто охлаждане.

DJI Mavic Pro

За разлика от Phantom сериите квадрокоптери, Mavic има LED светлини само на предните рамена и един голям LED в задната част на дрона. Лично аз намирам това изпълнение по-добро, защото няма повече да ми се налага да мисля дали зелените или червените светлини индицираха предната част.

DJI Mavic Pro

Дистанционно управление

Страхотно е! То е малко, леко, лесено за използване и се чувства страхотно в ръцете. Новото дистанционно управление има вграден малък дисплей за телеметрични данни от дрона. Полезно е в случай, че летите без смартфон и искате да виждате статуса на дрона, GPS сигнала или процентите на батерията.

Mavic Pro

Новото дистанционно има всички бутони, които има и дистанционното на Phantom 4, плюс един в повече. С помоща на DJI Go апликацията можете да го програмирате. От дясната страна на дистанционното има малък бутон с който сменяте между нормален и спортен режим на квадрокоптера.

DJI Remote Controller iPhone

Батерията на дистанционното е 2970mAh и може да бъде зареждана директно през microUSB порт със стандартно зарядно за смартфон. С оригиналното зарядно, което в комплекта (2А USB port) може да го зареждате по-бързо.

Най-добрата новина: благодарение на новата система OcySync може да управлявате Mavic Pro и да имате директна картина на телефона си до невероятните 7км разстояние. Първоначално не можех да повярвам, че тези данни са реални, защото за последните 4 години прекарани в работата с дрони не съм срещал толкова добър обхват. До сега не съм тествал максималния обхват, защото тук в Германия е позволено летенето само в рамките на визуалния контакт.

Камера и стабилизация

Mavic Pro има 3-осева стабилизация и 12 мегапиксела камера, също както и Phantom 4, с които да можете да създавате стабилни видео и снимки. Минималното фокусно разстояние е 0.5м, а камерата има полезрение 78.8°. Също така можете да завъртате камерата на 90 градуса за портретни снимки.

Дрона записва видео в 4k резолюция при 30 фрейма за секунд (fps), което е страхотно за толкова малък и портативен дрон. За разлика от Phantom 4, записването във full HD е само възможно при максимум от 96fps (Phantom 4 – 120fps).

Като говорим за камерата, качеството на картината е сходно с това на Phantom 4. Прикачил съм някои снимки, които направих с Mavic Pro.

Mavic Pro Camera QualityMavic Pro Camera Sample

Mavic Pro

Впечатления от полета

Mavic Pro се характеризира с най-новите технологични разработки в света на дроните и благодарение на визуалните системи може да избягва препятствия и да се приземява абсолютно прецизно.

Няколко пъти тествах системата за избягване на препяствия и работеше безупречно. Функцията е изключително полезна за начинаещи пилоти с малко летателен опит. Също така трябва да се отбележи, че тази функция не работи в спортен режим.

DJI Mavic Pro

В долната част на дрона се намират още два визуални сензора както и свръхзвуков сензор. Според DJI новата технология за прецизно кацане записва кратко видео от повърхността при излитане и в последствие това видео се използва при кацането, за да се намери абсолютно същото място. Успях да тествам тази система само веднъж  и Mavic Pro се приземи точно там откъдето излетя. Поклон пред екипа разработчици на DJI!

Преставянето на дрона във въздуха е страхотно. Той е абсолютно стабилен, дори и при силен вятър. Лично смятам, че е дори малко по-стабилен от Phantom 4. Плоския дизайн на Mavic Pro със сигурност допринася за това.

Мъника реагира перфектно на командите от стиковете на дистанционното и мога да кажа, че обожавам спортния режим. Огромно забавление е и имате full HD картина на смартфона си. До сега максималната скорост, която успях да постигна беше 69.2км/ч. Като пилот, който лети много собственоръчно направени дрони с повече от 120км/ч бих се радвал да има и супер спортен режим, който да ми позволява по-голям наклон и ощеп по-голяма скорост 🙂

Интелигентни полетни режими

Лично аз не съм фен на интелигентните полетни режими, защото обичам винаги да имам пълен контрол върху дрона. Рядко съм използвал тези режими на Phantom 4, но реших да ги тествам на Mavic Pro.

Intelligent Flight Modes

Намирам за полезни и лесни за използване режимите “Follow Me Mode”, “ActiveTrack” and “Point of Interest”. Ако карате ски или колело, режима ”follow me/следвай ме” би бил страхотен заедно с предните визуални сензори, които да помагат на дрона да избягва препядствия.

“Point of Interest” работи страхотно и с него можете да правите орбити около сгради, дървета или големи обекти. Ако искате да направите орбита около човек или близък обект използвайте режима “ActiveTrack” и стиковете на дистанционното.

Любимия ми режим е новия “Gesture mode”. Работи перфектно и е най-добрия режим за дронита! Ще се влюбите в тази функция!

Летене само с помоща на смартфон

Тази нова функция ви позволява да контролирате Mavic Pro само с помоща на вашия смартфон. Единственото което трябва да направите е да превключите копчето (намира се в дясната страна на дрона) от ”RC” на ”WiFi”. След това свържете телефона си към WiFi мрежата създадена от Mavic Pro и стартирайте DJI Go апликацията.

В момента, в който допрете пръсти до дисплея на телефона си, се появяват виртуални джойстици. Последните работят учудващо добре, но лично все пак предпочитам по-прецизния контрол с дистанционното. Също така няма как да имате 7км обхват. Аз успях да постигна около 50-60 метра преди да загубя сигнал. Предполагам, че с таблет обхвата ще е малко по-добър заради по-силния WiFi сигнал.

И в този режим можете да използвате интелигентните режими на Mavic Pro. Много е лесно да вдигнете дрона във въздуха, вкючите “Gesture Mode” и да направите снимка на вас и приятелите ви.

Полетно време и зареждане на батериите

Успях да постигна 20мин полетно време с постоянно летене в спортен режим с повече от 50км/ч. Това е много, като се вземе предвид скоростта на летене. Сигурен съм, че само с висене и нормално летене ще постигна 27те минути полетно време.

Харесва ми, че в новото DJI Go приложеие мога да виждам осредненото напрежение на всички 3 клетки на батерията. Така лесно мога да преценя кога батерията е почти напълно празна (под 3.5V).

Mavic Pro

Зареждането на батерията от 15% до 100% продължи около час. Абсолютно нормално е, като се вземе предвид изходната мощност на зарядното (3830mA). По-важното е, че това е най-сигурния начин за зареждане, който няма да скъси живота на батерията.

Цена и какво има в пакета

Можете да поръчате Mavic Pro в Щатите за 999$ и 1.199€ в Европа. Получавате дрона, дистанционното, екстра витла, 16ГБ карта, зарядното и всички необходими кабели.

Заключение

Mavic Pro е моят нов любим дрон с камера. Има всички функции, които харесвам във Phantom 4, в по-малък размер. Преносим, лек, стабилен във въздуха и лесен за летене. Полетното време е страхотно, а малките батерии са лесни за пренасяне когато пътувате. Обожавам новия Gesture Mode и съм сигурен, че и вие ще го харесате.

Смятам, че до момента това е един от най-успешните дрони на DJI и ще бъде най-добър дрон за 2016. Можете да го поръчте от сайта на DJI и да го получите средата на Октомври.

Актуализация: Поради огромния интерес към Mavic Pro има забавяне с предварителните поръчки и още няма конкретна информация, кога ще бъдат обработени всички.

Надявам се ревюто ви е харесало и сте се забавлявали докато четете. Харесайте страницата на DroneHiTech във Facebook (англ. версия), за да не пропуснете новини, нови ревюта и сравнения от света на дроните.

DJI Mavic Pro Review

Mavic Pro is the newest DJI high-tech drone, which was presented few days ago in New York. It is small, foldable and features the latest drone technology.

I am going through all the new features and will share my flight experience with the Mavic Pro. I will briefly discuss and compare it to the Phantom 4.

Key Specification:

 • Size: 83 x 83 x 198mm (335mm Type Quadcopter)
 • Weight: 734g without gimbal cover
 • Max speed: 65km/h
 • Max  flight time: 27min
 • Dual Satellite Navigation: GPS and GLONASS
 • 12M camera
 • 3-axis-gimbal
 • Max Transmission Distance: 7km
 • Fly just using your smartphone
 • Forward and downward vision sensors
 • 3S LiPo smart battery

Design and build quality

The Mavic Pro has a completely new design compared to the Phantom series quadcopters. It is much smaller, foldable and the camera is on the front of the aircraft. You dont have that glossy effect like on a Phantom 4, but the Mavic Pro feels much more solid.

iPhone 6s

Folding and unfolding the arms is super easy and can be done in less than 10 seconds. Just like its industrial M600 hexacopter, the new DJI drone features foldable propellers, so you dont need to attach/remove these for/after every flight. If you for some reason break a propeller, replacing is child’s play. The Mavic Pro features a quick release propeller system, just like the Phantom 4.

DJI Mavic Pro

I very much like the bottom part of the new quadcopter, which looks and acts like a heat sink. There are tiny holes in the front, behind the gimbal, and in the rear of the drone to ensure good heat dissipation.

DJI Mavic Pro

Unlike the Phantom series copters, the Mavic Pro has LEDs only on the front arms and one big LED on the rear part of the drone. Personally I find it a way better and I dont need to think anymore, which color (red or green) is indicating the front of the aircraft.

DJI Mavic Pro

Remote Controller

It´s awesome! It´s small, light, easy to use and feels great in the hand. The new remote controller has build-in display for the telemetry data from the drone. It´s useful in case you are using the remote controller without your smartphone, so you know the status of the aircraft, GPS signal or battery percentage.

Mavic Pro

The new remote controller has all the buttons, that the Phantom 4 remote controller has, plus one additional. You can adjust the actions for that one using the DJI Go app. Using the button on the right side you can easily switch between normal and sport mode.

DJI Remote Controller iPhone

There is a 2970mAh battery build in the remote controller, which can be charged through the microUSB port on the left side just with a regular phone charger. If you use the supplied stock charger (with a 2A USB port), you can speed up the charging process.

The best part: thanks to the new OcuSync transmission system you can operate your Mavic Pro and have live feed on your phone for up to 7km. At first I couldn´t believe this is real, because I am using drones for more than 4 years and have never experienced such transmission range. At least not within the legally allowed transmission power. So far I haven´t tested the maximum transmission distance, because here in Germany it is legally allowed to fly only in line of sight.

Camera and gimbal

The Mavic Pro features a 3-axis-gimbal and comes with a 12MP camera, just like the Phantom 4, so you can create shake-free photos and videos. The minimum focus distance is 0.5m and the camera has a 78.8° field of view (FOV). You can also rotate the camera at 90° for portrait photos.

You can record 4K videos at 30fps, which is great for a so small and portable drone. Unlike the Phantom 4, recording at full HD is only possible at maximum of 96fps (Phantom 4 at 120fps).

In terms of image quality, the camera is comparable to that of the Phantom 4. Attached you can find some still images made with the Mavic Pro.

Mavic Pro Camera QualityMavic Pro Camera Sample

Mavic Pro

Flight experience

The Mavic Pro features the latest drone technology and thanks to its vision systems can avoid obstacles and land super precisely.

I have tested the obstacle avoidance multiple times and it worked impeccable. This feature is extremely helpful for beginners or pilots with less flight experience. Please note that the obstacle avoidance won´t work in “sport mode”.

DJI Mavic Pro

On the downside there are additional two vision sensors as well as an ultrasonic sensor. According to DJI the new precision landing feature records a video of the surface while taking off and uses that video later for landing. I only tested the feature once and the Mavic Pro landed exactly there, where it took off. Applause for the DJI´s R&D team!

Performance in the air is great. The drone is super stable, even by strong winds. Personally I found it more stable than the Phantom 4. The flat design of the Mavic Pro definitely helps for that.

The mini drone is very responsive to the stick controls and I love the sport mode. It makes so much fun. And you have full HD video on your smartphone! So far the maximum speed that I achieved in sport mode was 69.2km/h. As a FPV pilot flying DIY drones with more than 120km/h I wished there is an “extra sport mode”, which allows a bigger tilt angle 🙂

Intelligent flight modes

Personally I am not a big fan of the intelligent flight modes, because I love to control the drone with the sticks. I barely used these modes on the Phantom 4, but I decided to give them a try on the Mavic Pro.

Intelligent Flight Modes

I found useful and easy to use the “Follow Me Mode”, “ActiveTrack” and “Point of Interest”. If you like biking or skiing, the “follow me mode” would be great combined with the vision sensors, so you don´t need to worry about crashing the drone.

“Point of Interest” is working great, so you can easily orbit buildings, trees or other big objects. If you want to have that shot on a person or near object just use the “ActiveTrack” and your remote controller sticks.

What I like the most, is the new “Gesture” mode. It works like a charm and is the single best mode for dronies! You will love that feature!

Fly using your smartphone

This new feature allows you to operate the Mavic Pro just with your smartphone. You just need to turn the switch (located on the right side of the drone) from “RC” to “WiFi”. Then connect to the WiFi network created by the Mavic Pro and start the DJI Go app.

Once you touch the screen of your phone, you will see the virtual sticks on the display. It works amazingly good, but I still prefer the precise control of the remote controller. Of course you will not get that great 7km transmission range. I personally achieved about 50-60m before losing signal to the smartphone. I guess you will get a bit more range with a tablet, because of the stronger WiFi signal.

You also can access all intelligent flight modes while operating the Mavic Pro with your phone. So it is super easy to take off, enable “Gesture Mode” and make a photo of you and your friends.

Flight time and charging the batteries

I achieved 20min flight time with constantly flying in sport mode with more than 50km/h. It is a lot for that flight speed! I am pretty sure with just hovering or normal flying I will achieve the 27min flight time.

I personally like that on the DJI Go App you see the averaged voltage of all 3 cells and not the total voltage of the battery. So now you easily know when the battery is almost empty (below 3.5V).

Mavic Pro

The battery was charged from 15% to 100% for about an hour. It is absolutely normal, considering the output power of the charger (3830mA). But more importantly it is the safest way for the battery and will not shorten its life.

Price and what´s in the package

You can pre-order the Mavic Pro in the USA for 999$ and 1.199€ in Europe. You get the aircraft, the remote controller, one extra pair of propellers, 16GB memory card, charger and all the needed cables.

Conclusion

The Mavic Pro is my new favorite camera drone. It has all the features that I love on the Phantom 4, in a smaller package. It is portable, light, stable in the air and easy to fly. The flight time is great and you can even take more of the small batteries when you travel. I like the Gesture Mode and I am sure you will like it too.

So far I think it will be the most successful DJI drone ever and for sure best drone of 2016. Pre-order it now on the DJI website, so you can get it once it is available in the mid October.

Thanks for reading! Hope you enjoyed my DJI Mavic Pro review. Like the facebook page so you won’t miss new reviews, comparisons or other interesting articles.

Leave a Reply

4 Comments

 1. Tom

  Good review. Break is spelled “break” not “brake”.

  • Sergey

   Thanks Tom! And thanks for noting the typo 😉 Best, Sergey

 2. davacho

  Great review, greetings from Ecuador

  • Sergey

   Thank you Davacho! Cheers from Germany 🙂